Bamboe meubels voor in huis

geplaatst in: Uncategorized | 0
Bamboe meubels voor in huis

Wij staan vaak met onze bamboe meubels op beurzen en bezoekers reageren vaak met verbazing als ze ontdekken dat onze bamboe meubels ook geschikt zijn voor in huis. Veel mensen denken dat bamboe meubels alleen voor in de tuin zijn, maar niets is minder waar. Bamboe meubels kunnen prima in huis: in de woonkamer, eetkamer of slaapkamer. Er worden complete huizen gebouwd van bamboe en men kan bijna alle meubels maken van bamboe. Bamboe is geschikt voor buiten èn binnen.

Waar worden onze meubels gemaakt?

Wij laten onze bamboe meubels maken in Indonesië. Met name op Bali en op Java. In Indonesië worden al generaties lang bamboe meubels gemaakt, het gaat over van vader op zoon. Het is nog echt handwerk en de ambachtslieden zijn er zeer kundig. We hebben standaard designs meubels met standaard afmetingen, maar we kunnen hen altijd vragen om iets aan te passen of op maat te maken. We hebben direct contact met de fabrikanten en kunnen de wensen van onze klanten altijd afstemmen met hen, vaak zonder dat dit direct wordt doorberekend in de prijs.

Maatwerk voor de klant

Een voorbeeld hiervan was een kledingkast, gebaseerd op het ‘walk-in closet’ concept. Het idee was om in de hoek van de kast een schuine deur te maken, maar dat de ruimte in de kast zelf wel onder handbereik bleef. Samen met de klant hebben we een tekening gemaakt en uiteindelijk konden we een prachtige kast leveren, speciaal gemaakt voor de klant.
Voor speciale bestellingen moet de klant wel even geduld hebben. Als wij bestellingen plaatsen is dat wel voor een volle zeecontainer. Anders wordt het vervoer wel heel erg kostbaar.

Bamboe als grondstof

De soort bamboe die wij voor onze meubels gebruiken is Tali. De Latijnse naam is Gigantochloa Apus. Deze bamboe is zeer geschikt voor meubels. De bamboe die voor de productie van de meubels gebruikt wordt is drie tot vijf jaar oud. Bamboe is een grassoort en als bamboe geoogst wordt groeit de bamboe weer verder. Het is de snelst groeiende natuurlijke grondstof ter wereld en daarom zeer geschikt in de strijd tegen ontbossing.
Bamboe is heel sterk, bamboepalen worden zelfs gebruikt als steigerpalen. Bamboe is ook milieuvriendelijk: het haalt bijna vijf keer meer CO2 uit de lucht dan bomen en bamboe geeft ruim 30% procent meer zuurstof af. Waar bamboe in circa vier jaar is volgroeid, heeft een boom 25 tot 75 jaar nodig. De boom is dan dood, maar de bamboe groeit weer verder!

Toepassing van bamboe

Bamboe wordt tegenwoordig ook verwerkt tot planken. Bamboe stroken worden gelijmd en onder hoge temperatuur en hoge druk tot plaat geperst. Qua stevigheid en hardheid is deze bamboe zelfs beter dan hardhout. Bamboe wordt daarom steeds meer als duurzaam alternatief gebruikt in plaats van (tropisch) hardhout. Door de dichte structuur van bamboe is het goed bestendig tegen houtworm, rot en vocht. Bamboe plaat wordt dan ook veelvuldig buiten toegepast. Ook is het voordeel van bamboe dat het lichter is dan hout.

Productie van bamboe meubels

De productie van de bamboe meubels duurt zes tot acht weken. De bamboe moet worden geoogst, schoongemaakt, gedroogd en verwerkt tot meubels.
Normaal hoeft het geen acht weken te duren, maar we houden er wel rekening mee dat Bali het enige Hindoe-eiland van Indonesië is en de religie van sterke invloed is. Bali staat voor het vinden van balans en harmonie en het Hindoeïsme speelt hierin een grote rol. Als er een ceremonie is, die vaak meerdere dagen kan duren, dan moeten we gewoon even geduld hebben.

Vervoer naar Nederland

Als er eenmaal meubels zijn gemaakt van de bamboe worden deze met een zeecontainer naar Nederland vervoerd. Door de gevolgen van de coronacrisis is het transport met zeecontainers volledig ontwricht. Eerst bleven containers in China achter, toen dat weer op gang was kwamen ze elders in de wereld stil te staan. Scheepvaartroutes zijn vervallen en het tekort aan lege containers in het Oosten is nog steeds een nijpend probleem. Dit heeft geleid tot een enorme stijging van de prijs voor het vervoer met zeecontainers.


Ook de CO2 uitstoot van de zeeschepen is een belangrijk onderwerp. In april 2018 zijn afspraken gemaakt over vermindering van de uitstoot van broeikasgas door vracht- en containerschepen bij de International Maritime Organisation (IMO), een VN-orgaan. De vracht- en containerschepen moeten ook over op schonere brandstof en techniek. Er is een begin gemaakt, maar ook de scheepvaart moet snel schoner worden. We zullen dat vroeg of laat gaan merken in de prijs, maar een gezond milieu in de toekomst is nu eenmaal belangrijker.

Mogelijkheden voor in huis

Zoals al eerder opgemerkt zijn de bamboe meubels prima geschikt voor in huis.

De woonkamer
Voor de woonkamer hebben we diverse zithoeken. De meest verkochte zithoek is onze big bamboe zithoek: een bank voor twee of drie personen en stoelen in diverse samenstellingen. Ook hebben wij diverse designs salontafels. Hierbij past een mooi dressoir of televisiekast. Verder hebben we bijpassende bijzettafeltjes, een vierkant of een driehoekig model voor in de hoek van een kamer, plantenbakken en bijpassende accessoires.

De eetkamer
Voor de eetkamer hebben we eettafels n stoelen in diverse afmetingen. Sinds enige tijd hebben we een nieuw design eetstoel laten maken: steviger door een driehoek constructie. Ook bij de eetkamer zou een mooi dressoir goed kunnen passen.

De slaapkamer
Voor in de slaapkamer zijn twee modellen bedden favoriet: Het bamboe bed Bandung en het hemelbed Bali. Het zijn twee tijdloze modellen, deze staan prachtig en echt sfeervol in de slaapkamer. Door hun robuuste, maar toch natuurlijke uitstraling krijgt de slaapkamer een bijzondere uitstraling. U kunt kiezen voor de naturel bamboe of voor de donkere soort bamboe. Afhankelijk van de aankleding maakt u het meer strak en modern of juist heel tropisch.
Bij de bedden hebben we bijpassende nachtkastjes in diverse afmetingen en de Jakarta kledingkasten.
Voor mensen die minder ruimte hebben in de slaapkamer hebben we het bamboe bed Cempaka of Ronduso: de bamboe is minder dik en is ongeveer 7 cm in doorsnede. Deze bedden zijn minder robuust, maar zijn niettemin zeer sfeervol en juist wat eleganter.
Daarnaast hebben we nog heel veel andere meubels om uw huis gezellig aan te kleden. Denk hierbij o.a. aan sidetabels voor de smallere ruimtes. We hebben deze in een lage of in een hogere uitvoering. De hogere uitvoering is er ook met twee lades.

Mogelijkheden voor in de tuin

Voor buiten hebben we diverse mooie bamboe meubels. Onze voorkeur gaat uit naar meubels zonder (kunststof) rotan bindingen. De rotanbindingen zijn buiten kwetsbaar, terwijl de bamboe juist prima geschikt is en bestand is tegen het Nederlandse buitenklimaat. Omdat de rotan vrij dun is heeft het weer hier meer invloed op. Zijn rotanbindingen toch wenselijk, dan gaat onze voorkeur uit naar de synthetische rotan bindingen. Goed onderhoud scheelt al veel, maar kunststof is een stuk makkelijker in onderhoud. Een goed voorbeeld van een buitenmeubel is de Plantage bank of ons zonnebed.

Bamboe uit Georgië

Wij kijken ook naar andere landen over de hele wereld waar bamboe groeit; naar de mogelijkheden die die landen bieden met hun kenmerkende designs voor bamboe meubels of andere bamboe artikelen. Zo importeren wij ook bamboe uit Georgië. Een deel van Georgië heeft een klimaat waar de bamboe goed gedijt. De bamboe die wij uit Georgië importeren is met name geschikt voor buiten: bijvoorbeeld voor schuttingen. Deze bamboe wordt ‘gekookt’, is van zeer goede kwaliteit en goed bestand tegen weer en wind.

Onderhoud van de meubels in huis

Zowel binnen als buiten, bamboe vraagt enige aandacht voor onderhoud. Met de meubels die binnen staan is het eenvoudig. Stof mag met een vochtige doek worden afgenomen en eens per kwartaal even een dun laagje olie (meubelolie) aanbrengen. Vooral de rotan oliën: dan blijft deze soepel. Als de rotan bindingen loslaten is dat niet erg: het is voor de sier. U kunt het eenvoudig zelf met wat hout- of constructielijm vastmaken. Als u houtlijm gebruikt kunt u de rotan het beste even fixeren met plakband tot de lijm droog is.

Onderhoud van de meubels in de tuin

De buitenmeubels vragen meer aandacht: de meubels worden bij ons standaard geleverd voorzien van buitenlak. Maar door de (Nederlandse) weersinvloeden zal de lak, net als bij hout, gaan verweren. Goed in oliën voor de winter en zo droog opbergen scheelt veel, maar niet alle leed is te voorkomen. In het voorjaar is de bamboe vaak wat vergrijsd. Dat is hetzelfde als bij houten meubels. U kunt het beste de oude lak er lichtjes afschuren en weer een nieuwe laklaag aanbrengen. Eventueel kunt u de bamboe met ontgrijzer behandelen. Maar pas op: daar zit vaak chloor in en dat moet u goed naspoelen. Dan de bamboe laten drogen en opnieuw voorzien van een laklaag.
Bent u geen fan van lak dan kunt u de bamboe ook beschermen met beits.

Reparatie van kleine scheurtjes

Wij geven drie jaar garantie op de bamboe meubels. Onze fabrikanten gebruiken een goede kwaliteit bamboe. Maar bamboe is en blijft een natuurproduct en er kunnen altijd kleine scheurtjes ontstaan in de bamboe. Bamboe heeft een verticale celstructuur, bamboe is immers een grassoort en geen houtsoort. Dat maakt de bamboe in de lengte erg sterk, maar daardoor kunnen in de lengte ook scheurtjes komen.
De scheurtjes ontstaan vaak omdat de luchtvochtigheid te laag is: bamboe is een natuurproduct en temperatuur en vochtigheid hebben er invloed op. Als de luchtvochtigheid toeneemt zullen de haarscheurtjes vaak vanzelf weer verdwijnen.

De scheutjes ontstaan met name bij de knopen (nodieën). Bij de knopen kan de bamboe minder goed krimpen en uitzetten.
Mocht een scheurtje niet meer bijtrekken dan kunt u het scheurtje met wat Albastine houtvuller opvullen. Als de scheur wat groter is dan kunt u het beste aan het begin en einde een klein rond gaatje boren om ‘de spanning er af te halen’. De scheur gaat dan niet meer verder en u kunt het weer opvullen met Albastine of een soortgelijk product. Mocht de scheur toch te groot zijn geworden, neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u verder.

Lampen en accessoires van natuurlijke materialen

Wij verkopen lampen en accessoires van natuurlijke materialen. De meeste lampen en accessoires worden op Bali gemaakt. De Balinezen zijn echte ambachtslieden en zij hebben een grote vindingrijkheid om van natuurlijke materialen de mooiste accessoires te maken, zoals lampen van kokospalmblad en capiz (oesterschelp). Verder hebben bamboe accessoires zoals trapjes, plantenbakken en windgongen, maar ook milieuvriendelijke bamboe rietjes ter vervanging van de plastic rietjes. Ook van kokosnoten weten de ambachtslieden in Bali mooie accessoires te maken. Wij hebben kokosnootkaarsen, met of zonder bast. Maar daarmee is het wel opletten: de kokosnoot is een brandbaar materiaal. Laat nooit een brandende kaars onbeheerd achter!

Welkom in onze zaak in Ravenstein

Lang niet alle accessoires staan in onze webshop: we hebben soms maar een paar producten van iets wat we op de beurzen verkopen. We vinden het leuk om op de beurzen bezoekers iets unieks aan te kunnen bieden. Maar u bent uiteraard ook van harte welkom bij ons in Ravenstein. We hebben daar een showroom waar bedden staan, zodat men een bed en de matrassen kan uitproberen. Ook nemen we u graag mee in ons magazijn, zodat u kunt zien wat we nog meer hebben aan meubels en accessoires. Bij aankoop van een bamboe bed kunt u daar bijvoorbeeld uw eigen bed uitkiezen. De een wil graag wat dunner bamboe, de ander graag wat dikker. Bamboe is en blijft een natuurlijk materiaal en geen bed is hetzelfde. Hoe leuk is het dan niet om je bed zelf te kunnen uitkiezen?

Bezorging

Als u een bed of andere grotere meubels heeft gekocht dan komen wij die persoonlijk bij u afleveren en desgewenst opbouwen. We vertellen dan ook hoe u de bamboe moet behandelen. Weet u niet zeker of de bamboe meubels bij u in huis passen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij geven u graag advies en vertellen u graag over de mogelijkheden.

Nieuwe designs

De wereld verandert, de smaak van mensen verandert, mode verandert, design verandert. Bamboe design gaat met de ontwikkelingen mee. Wij kiezen bewust voor bamboe meubels van bamboe palen: Unieke, met de handgemaakte meubels. Maar we kijken ook verder. Bijvoorbeeld naar de mogelijkheden van bamboe plaat zoals deze in China en Zuid-Amerika wordt gemaakt. Wij zijn op zoek naar nieuwe designs, naar de combinatie van de traditionele meubels van palen met de moderne meubels van bamboe plaat: een mooie combinatie die de sfeer van het natuurlijke bamboe behoudt maar ook de praktische toepassingen in zich heeft. Wij, Ger en Marieke, zoeken samen naar een balans tussen de mannelijke ratio, het functionele en de vrouwelijke intuïtie, het esthetische. Samen komen we tot nieuwe ontwerpen. We willen daarmee een geheel nieuw design op de markt gaan brengen: Graag nog even geduld!

Ook zijn we meubels aan het ontwikkelen van over in de lengte gespleten bamboe. Niet alleen voor hekwerk en kamerschermen, maar ook voor stoelen en banken. Aan ideeën zeker geen gebrek!

Passie

We kijken niet alleen naar meubels uit Indonesië, maar verleggen onze grenzen wereldwijd, om prachtige natuurlijke producten van over de hele wereld naar Nederland te kunnen halen, zodat u ook iets unieks heeft. Dat is onze passie.