Bamboe is een grassoort, maar qua eigenschappen vergelijkbaar met het beste kwaliteit hout. Bamboe groeit sneller dan bomen en kan al na drie jaar geoogst worden. De soort bamboe dat in het algemeen voor de bamboe meubelen wordt gebruikt is Tali. De Latijnse naam is Gigantochloa Apus. De bamboe die gebruikt wordt is drie tot vijf jaar oud. Bamboe kan elk jaar weer geoogst worden zonder de moederplant onherstelbaar te beschadigen. Het is de snelst groeiende natuurlijke grondstof ter wereld en daardoor ook zeer geschikt in de strijd tegen de ontbossing.

Omdat het een natuurlijk product is, is het gevoelig voor sterke temperatuurswisselingen en een (te) lage luchtvochtigheid. Zet een bamboe meubel dus nooit te dicht bij een hittebron, zorg er voor dat bamboe nooit in een te droge omgeving staat en gebruik regelmatig een onderhoudsmiddel zoals meubelolie. Dit frist de laklaag op, camoufleert kleine oppervlakkige krasjes en onderhoudt het bamboe.

Bij een te lage luchtvochtigheid (lager dan 40%) kunnen haarscheurtjes ontstaan. Bij een goede luchtvochtigheid trekken deze vanzelf weer bij. Wacht men te lang dan kunnen kleine barstjes ontstaan. Gelukkig is dat eenvoudig te verhelpen. Zorg allereerst voor een goede luchtvochtigheid. Trekken de barstjes niet bij, neem dan gerust contact met Bamboe design op.