Bamboe is een grassoort

Bamboe is een grassoort, maar qua eigenschappen vergelijkbaar met het beste kwaliteit hout. Het groeit sneller dan bomen en kan al na drie jaar geoogst worden. De soort bamboe die wij voor onze meubelen gebruiken is Tali. De Latijnse naam is Gigantochloa Apus. De bamboe die gebruikt wordt is drie tot vijf jaar oud. Bamboe kan elk jaar weer geoogst worden zonder de moederplant onherstelbaar te beschadigen. Het is de snelst groeiende natuurlijke grondstof ter wereld en daardoor ook zeer geschikt in de strijd tegen de ontbossing. Bamboe is ook milieuvriendelijk: het haalt bijna vijf keer meer CO2 uit de lucht dan bomen en bamboe geeft 36 procent meer zuurstof af. Het wordt daarom steeds meer als duurzaam alternatief toegepast voor tropisch hardhout.

Op internet is heel veel te vinden over bamboe. Voor meer informatie over bamboe kunt u het beste naar wikipedia

Bali bamboe huis

Waarvoor kan bamboe worden gebruikt?

Er worden, gelukkig, steeds meer producten gemaakt van bamboe. Men bouwt niet alleen complete huizen van bamboe, maar ook worden meubels, kleding, muziekinstrumenten, speelgoed en tandenborstels gemaakt van bamboe. Het voordeel van bamboe is dat het ook niet zwaar is: de meubels zijn makkelijk te verplaatsen. In de Oosterse landen wordt bamboe ook gebruikt in de bouw: als steigerpalen.

Omdat het een natuurlijk product is, is het gevoelig voor sterke temperatuurswisselingen en een (te) lage luchtvochtigheid. Zet een bamboe meubel dus nooit te dicht bij een hittebron, zorg er voor dat de meubels nooit in een te droge omgeving staan en gebruik regelmatig een onderhoudsmiddel zoals meubelolie. Dit frist de laklaag op, camoufleert kleine oppervlakkige krasjes en onderhoudt de meubels.

Bij een te lage luchtvochtigheid (lager dan 40%) kunnen haarscheurtjes ontstaan. Bij een goede luchtvochtigheid trekken deze vanzelf weer bij. Wacht men te lang dan kunnen kleine barstjes ontstaan. Gelukkig is dat eenvoudig te verhelpen. Zorg allereerst voor een goede luchtvochtigheid. Trekken de barstjes niet bij, neem dan gerust contact met Bamboe design op.