Inkopen in Indonesië, nieuwe materialen en mogelijkheden

geplaatst in: Uncategorized | 0

Inkopen doen in Indonesië is nooit vervelend en altijd weer verrassend. Hoewel het dankzij de moderne communicatiemiddelen als WhatsApp niet meer nodig is ieder jaar naar Indonesië te gaan, is het altijd prettig om even bij te praten met onze contactpersonen en de eigenaar van de fabriek. Ook struinen we dan de markten en winkeltjes af op zoek naar nieuwe en originele producten.
Helaas zijn de gevolgen van de Corona nog merkbaar. Een paar van onze vaste inkoopadressen bestaan niet meer en wij moesten op zoek naar nieuwe verkopers. Gelukkig konden we bij nieuwe winkels terecht.

Winkel op Bali
Winkel op Bali
Nieuwe producten

Indonesië is nog een land waar de ambachten van ouder op kind worden overgedragen en waarbij de nieuwe generatie weer dezelfde producten maakt als de vorige generatie. Dat is fijn als het gaat om standaard producten en kwaliteit, maar wij waren al langer op zoek naar vernieuwing. Vernieuwing is een proces waar men geduld voor moet hebben: met moet de mogelijkheden en de gelegenheid hebben door te ontwikkelen.

Fabriek op Bali
Fabriek op Bali
Fabriek op Bali
Fabriek op Bali

‘Open bamboe’, in Indonesië ‘reiling’ genaamd, werd maar nauwelijks toegepast omdat men er geen splijtmachine voor had. Verrassend was het toen we bij de fabriek de nieuwe ontwikkelingen zagen. De eigenaar van de fabriek heeft het afgelopen jaar de kans gezien om vernieuwingen toe te passen. Ook past men steeds meer plat gehamerde bamboe: ‘plupuh’, toe. Uitstekend geschikt voor buiten. De komende tijd zullen wij deze nieuwe toepassingen gaan doorvoeren in het design van onze meubels.

Pluhpuh
Pluhpuh
Bar met pluhpuh
Bar met pluhpuh
Op maat gemaakt

Ook in Indonesië zelf zien we steeds meer toepassing van bamboe in bars, restaurants, maar ook in woningen. De mogelijkheden met bamboe zijn nagenoeg oneindig.

Bamboe restaurant op Bali

Ook hebben we divers materiaal ingekocht waarmee in Nederland zelf gebouwd kan worden en (buiten-)meubels  op maat gemaakt kunnen worden: palen, pluhpuh, alang alang (‘gras’ voor dakbedekking). We hebben al veel ideeën en mocht u een idee of wens hebben, neem gerust contact met ons op. Dan gaan we samen kijken wat mogelijk is.

Een van onze eerste experimenten is een bamboe bar voor buiten met een ruim dak. Speciaal op maat gemaakt naar de wens van de klant.