Onderhoud van uw bamboe meubels

geplaatst in: Uncategorized | 0

Bamboe meubels zijn niet alleen duurzaam, maar voegen ook een natuurlijke en stijlvolle touch toe aan zowel binnen- als buitenruimtes. Om de schoonheid en duurzaamheid van uw bamboe meubels te behouden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het juiste onderhoud. In deze blog delen we handige tips voor het onderhouden van bamboe meubels, zowel voor binnen als buiten.

Bamboe is gras, een natuurlijk product. Bamboe lijkt op hout en heeft ook eigenschappen van hout. Alle houtproducten werken, dat geldt ook voor bamboe. Net als houten meubels hebben bamboe meubels ook onderhoud nodig, helemaal als ze veel buiten staan.

Onderhoudstips:

 1. Regelmatige reiniging

  Begin met regelmatig schoonmaken om stof en vuil te verwijderen. Gebruik een zachte, vochtige doek om het oppervlak af te nemen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de bamboevezels of de lak kunnen beschadigen. Na het schoonmaken kunt u de meubels weer behandelen met speciale meubelolie. Wij adviseren de meubelolie van Oranje: deze meubelolie frist de laklaag op, camoufleert kleine oppervlakkige krasjes en laat een mooie glanslaag achter op het meubel.

 2. Bescherming tegen droogte en vocht

  Bamboe is gevoelig voor droogte en voor vocht, vooral buitenshuis. Vermijd plaatsing op vochtige plekken en zorg ervoor dat de meubels niet direct of zo min mogelijk blootgesteld worden aan regen of sneeuw. Gebruik buitenmeubels bij voorkeur op een overdekte patio. Dek de meubels eventueel af met waterdichte meubelhoezen, bij voorkeur luchtdoorlatend. De hoezen mogen nooit direct op de meubels liggen: dan stikt de bamboe en komt het weer er in! Zet de meubels in regenachtige perioden of in de winter bij voorkeur onder een afdak of nog beter binnen.

  Zonnebed met ligkussen
  Zonnebed met ligkussen

  Binnenshuis kun je vochtigheid op peil houden met behulp van luchtbevochtigers. Bamboe voelt zich, net als de mens, prettig bij een normale luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid dient ten minste 40% te zijn. Het binnenklimaat is vaak te droog voor bamboe. Zeker in de winter en als het vriest. Juist als het vriest is de luchtvochtigheid heel laag.

 3. Bescherming tegen de zon en UV-licht

  Langdurige blootstelling aan zonlicht kan leiden tot uitdroging van de bamboe en vervaging van de bamboekleur. Plaats daarom je bamboe meubels bij voorkeur niet direct in het zonlicht en gebruik buiten zonneschermen om ze te beschermen.

 4. Onderhoudsproducten voor bamboe

  Kies specifieke onderhoudsproducten die geschikt zijn voor bamboe. Deze producten helpen niet alleen bij het reinigen, maar ook bij het behouden van de natuurlijke glans van het materiaal. Bamboe heeft baat bij periodieke behandelingen met meubelolie om uitdroging te voorkomen.|
  Voor buitenmeubels is er ook ontgrijzer op de markt. Door gebruik van ontgrijzer verdwijnt de grijze kleur en krijgt de bamboe zijn natuurlijke kleur weer terug. Let wel op: ontgrijzer bevat bleekmiddelen. Spoel na gebruik de bamboe heel goed af met water. Laat de bamboe goed drogen en lak of beits de bamboe om de bamboe opnieuw te beschermen.
  Heeft u last van piepende delen? Gebruik dan vaselinespray op de verbindingen.

 5. Herstel van schade

  Repareer beschadigingen zo snel mogelijk om verdere problemen te voorkomen. Door sterk wisselende temperaturen of een te lage luchtvochtigheid kunnen kleine scheurtjes ontstaan. Deze verdwijnen meestal weer vanzelf als de luchtvochtigheid weer hoger is of de temperatuur stabiel is.
  Als een scheurtje toch groter wordt en niet meer van zichzelf bij trekt, dan kunt u het volgende doen:
  Boor met een klein houtboortje (2 mm-4 mm, afhankelijk van de dikte van de scheur) aan het begin van de scheur en het einde van de scheur een klein gaatje zodat de spanning uit de scheur is en niet verder gaat. Vul de gaatjes en de scheur met albastine, kneedbaar hout, naturel vuren en licht eiken.

  kneedbaar hout
  kneedbaar hout

  Als u een beetje speelt met de verschillende kleuren geeft dat een natuurlijk uiterlijk. Even laten drogen en daarna de bamboe met de meubelolie behandelen. U zult zien dat de scheur gevuld is en niet meer opvalt.
  Grotere scheuren kunt u eenvoudig repareren door deze te vullen met kneedbaar hout, zoals albastine. Deze is ook in verschillende kleuren verkrijgbaar zoals naturel vuren of licht eiken.

 6. HulpMochten de scheuren toch te groot zijn dan kunt u ons altijd raadplegen en dan helpen wij u om uw meubels weer mooi te maken.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw bamboe meubels zowel binnen als buiten in topconditie blijven, waardoor u langdurig kunt genieten van hun natuurlijke schoonheid.

Bamboe blijft een natuurproduct dat onder invloed staat van temperatuur, luchtvochtigheid en omgevingsfactoren. Het beste advies is nog steeds: ‘als u zich er prettig in voelt, dan doet de bamboe dat ook.