Pasar Malam

geplaatst in: Uncategorized | 0
Pasar Malam

Wie wel eens Indonesië heeft bezocht kent het wel: de avondmarkt: de pasar malam. Op een pasar malam kan men groente, fruit en andere etenswaren kopen, maar ook sieraden of kleding. Er wordt vaak muziek gespeeld en men kan er eten en drinken halen bij de kraampjes en ter plekke nuttigen. Het is er gemoedelijk en gezellig.

In 1959 was de eerste pasar malam in Nederland: de Tong Tong fair in Den Haag. Inmiddels zijn de pasar malams niet meer weg te denken uit Nederland. Het is een ontmoetingsplek voor veel Indonesische families en hun nazaten. Mensen die geïnteresseerd zijn in de Indonesische cultuur vinden er mooie producten en veel informatie. Jaarlijks zijn er door heel Nederland vele pasar malams. Sommige pasar malams zijn overdag in winkelcentra, maar vaak zijn het ook twee- of driedaagse evenementen in grotere locaties. Die beginnen al in de middag en duren vaak tot laat in de avond. Niet alleen Indonesië is er vertegenwoordigd. Je ziet er ook producten uit bijvoorbeeld Thailand, de Filippijnen, Vietnam en India.

Gemoedelijke sfeer

Wat de pasar malams bijzonder maakt is de sfeer. Deze is gemoedelijk, alsof je weer even in Indonesië bent. De muziek, het eten en de geuren: het is kenmerkend voor de pasar. In deze gemoedelijke sfeer staat Bamboe design graag met de bamboe meubels en sfeervolle verlichting van schelp of kokospalmblad uit Indonesië. Alle standhouders doen hun best om de kraampjes mooi aan te kleden. Veel standhouders en artiesten ontmoeten elkaar regelmatig tijdens de pasars; men kent elkaar en de wereld van de pasar voelt als een grote, warme familie.

Voor de bezoekers is het een heerlijke ervaring: het bekijken van de mooie en bijzondere Oosterse producten, daarna even heerlijk eten onder het genot van live muziek van vaak bekende artiesten. Velen gaan dan ook nog graag even dansen: het is één groot feest.

Op internet is veel informatie te vinden over pasar malams, over het verleden en het heden.
Een van die sites is www.pasarmalams.nl. Hier kan men veel informatie vinden over de wereld van de pasar malams, over de evenementen en de artiesten.

Bijzondere standhouders

Op de pasar malam staan niet alleen kraampjes met mooie spullen uit Indonesië en andere landen in het Oosten, ook ICM is regelmatig op een pasar malam te vinden. ICM is niet alleen een Indische internetkrant met veel informatie over zaken aangaande Indonesie, maar biedt lezers naast informatie ook de mogelijkheid een woning te kopen of te huren op Bali.

Wie wil daar nou niet wonen? Heeft u interesse? In de blog van Ferry Schwab leest u er meer over: https://icmonline.ning.com/profiles/blogs/icm-bali-home-vision

Waar staan wij?

Binnenkort staan wij weer op de pasar malam in de Brabanthallen in Den Bosch (28-30 oktober). Voor meer informatie zie ook: https://www.istimewa-events.nl/
Onderaan op de startpagina van onze website en op onze facebookpagina vermelden wij  waar wij binnenkort weer te vinden zijn.