Wereld Bamboe Dag

geplaatst in: Uncategorized | 0
Wereld Bamboe Dag

Op 18 september is het weer Wereld Bamboe Dag. Deze dag is in 2009 door de Thaise ‘Koninklijke Bos-stichting’ uitgeroepen tot een internationale dag. Deze dag is bedoeld om meer aandacht te vragen voor het nut van bamboe en het belang van bamboe in het ecosysteem. Zie voor meer informatie ook: https://worldbamboo.net/world-bamboo-day.

Bamboe als grondstof

Bamboe is een gras. Als bamboe gekapt wordt schiet verderop vanaf de wortel weer een nieuwe bamboestengel naar boven. Bamboe groeit razendsnel. De bamboe die voor meubels wordt gebruikt is slechts drie tot vijf jaar oud. Voor het verbouwen van bamboe als grondstof van onder meer meubels worden geen pesticiden of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Gebruik van bamboe is een van de oplossingen voor het tegengaan van ontbossing.
Ook zet bamboe vier keer zo veel CO2 om in zuurstof dan de gemiddelde plant. Je vraagt je bijna af waarom bamboe niet veel meer wordt gebruikt in plaats van hout! Bamboe is vergelijkbaar met hardhout, het heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen en is bovendien heel licht.

Toepassingen van bamboe

Naast vervanger voor hout wordt bamboe ook gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld kleding en cosmetica. Door de veelzijdige toepassingen van bamboe is bamboe de ideale grondstof.
Bamboe wordt tegenwoordig al veelal verwerkt in planken en platen. Dit wordt gebruikt voor vloeren, terrassen en strakke meubels. Bamboe design geeft de voorkeur aan het gebruik van bamboe in zijn meest natuurlijke vorm: de bamboe palen. Bamboe past door zijn natuurlijkheid in ieder interieur. Ook een combinatie van palen en strakke bamboe planken of platen is zowel in een klassiek als in een modern ingerichte woning goed toepasbaar. In een eerdere blog hebben wij u voorgesteld aan Melvin Kolk van BambooBuilds. Toen wij dit voorjaar inkopen waren doen in Indonesië hebben wij Melvin daar ontmoet. Hij is bezig met het opzetten van de BambooBuilders Academy en wil mensen leren hoe bamboe te bewerken.

Bamboe is de grondstof van de toekomst. Wij hebben er alle vertrouwen in dat toepassing van bamboe zal bijdragen aan een betere wereld. Bamboe is natuurlijk, milieuvriendelijk en duurzaam!